Hoe maken bijen honing?

De bijen verzamelen nectar en stuifmeel van bloemen. Tijdens de terugvlucht naar de bijenkast wordt de nectar in het maagje van de bij al bewerkt met enzymen, organische zuren en andere stoffen. Eenmaal bij de bijenkast wordt de nectar aan de andere bijen overgedragen die de nectar ook verrijken met enzymen en water aan de nectar onttrekken. Als een druppeltje wordt de nectar dan in een van de raten gedaan en met een wasdekseltje afgedekt als deze vol is. Als alle raten bedekt zijn kan de honing worden geoogst. Met een speciale vork worden de dekseltjes eraf gehaald door de imker en de raten in een soort centrifuge geplaatst (de honingslinger). Hierin wordt de honing uit de raten geslingerd en opgevangen in een grote ketel. Hieruit wordt de honing nog een keer gezeefd om alle wasresten en andere vreemde deeltjes uit de honing te halen. Na een paar dagen rijpen kan de honing in potjes worden afgevuld. 

Is jullie honing een zuiver product?

Absoluut. Onze honing is puur en onbewerkt. Het wordt rechtstreeks gewonnen uit de bijenkorven en heeft geen toevoegingen of verdunningen ondergaan. Supermarkthoning daarentegen kan worden verhit, gefilterd en gemengd met andere ingrediënten om de kosten te verlagen. Door echte honing te kopen, krijg je een product van hoge kwaliteit dat zijn natuurlijke voedingsstoffen en smaak behoudt.

Is honing gezond?

Ja, naast de heerlijke smaak biedt echte honing tal van gezondheidsvoordelen. Het zit boordevol antioxidanten, enzymen en voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor je immuunsysteem, spijsvertering en algehele welzijn. 

Waarom geen honing geven aan kleine kinderen onder de 1 jaar?

Honing mag niet aan baby’s worden gegeven omdat het botulisme bacterie in de honing kan voorkomen. Omdat het afweersysteem van baby’s nog niet goed is ontwikkeld, kan dit de baby ernstig ziek maken. Verschijnselen van botulisme bij baby’s zijn spierzwakte, slecht zuigen en zwak huilen. Dit kan overslaan tot zware spierverlammingen. Wanneer de baby per ongeluk honing eet, zal de kans op een botulisme besmetting echter klein zijn. Toch adviseren wij om kinderen jonger dan 1 jaar geen honing te geven.

Mag je honing eten als je zwanger bent?

Een veel voorkomende vervolg vraag is of je honing mag als je zwanger bent. Het antwoord hierop is: ja. Het is volkomen veilig om honing te eten als je zwanger bent en je ongeboren kindje loopt hierbij ook geen gevaar op een botulisme besmetting.

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing is de honing zoals die uit de bijenkast komt. Dit wil zeggen dat de honing niet gepasteuriseerd wordt en er geen chemicaliën aan worden toegevoegd. Het is met andere woorden onbewerkt en 100% natuurlijk! De honing is erg lekker en is dus puur natuur, zonder toevoegingen. Aan de andere kant heb je de honing die je uit de supermarkt koopt. De herkomst is vaak niet te traceren, bevat veelal verborgen suikers, zoetstoffen of zelfs kleurstoffen. Dit allemaal om de honing meer smaak te geven of om de kleur van de honing te beïnvloeden.

Wat is het verschil tussen vloeibare- en crème honing?

Zowel vloeibare honing als crème honing hebben een heerlijke zoete smaak, maar hun smaakprofiel kan enigszins verschillen. Vloeibare honing heeft vaak een lichtere en meer delicate smaak, terwijl crème honing een rijkere en romigere smaak kan hebben.

Het belangrijkste verschil tussen vloeibare honing en crème honing is de textuur en consistentie. Vloeibare honing heeft een vloeibare en gladde structuur, terwijl crème honing dikker en smeerbaarder is, vergelijkbaar met boter.

Het productieproces van vloeibare honing en crème honing verschilt enigszins. Vloeibare honing wordt geproduceerd door de honingraten te 'slingeren' en de vloeibare honing af te tappen. Crème honing wordt gemaakt door een kleine hoeveelheid gekristalliseerde honing aan vloeibare honing toe te voegen en vervolgens zorgvuldig te roeren om de kristallisatie te verspreiden.

 

Hoe lang is honing houdbaar?

In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is. Je kunt honing het beste in een gesloten pot op kamertemperatuur en op een donkere plaats bewaren. Bijvoorbeeld in het keukenkastje, kelder of voorraadkast.

Mijn honing is gekristalliseerd, wat nu?

Elke soort honing wordt na verloop van tijd hard. Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd. Het is een volkomen natuurlijk proces. Sommige soorten honing kristaliseren vlugger dan andere soorten. Dit hangt af van de verhouding tussen de glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker) en temperatuur waarbij de honing wordt bewaard.

Honing weer vloeibaar maken

Je kunt gekristaliseerde honing weer vloeibaar maken door de honing als volgt te verwarmen. 

  • Verwarm de pot honing in een pannetje water tot maximaal 40 graden
  • Zet de pot honing op de verwarming of in de zon
  • In de oven verwarmen tot maximaal 40 graden

Let op: Verwarm honing nooit in de magnetron. Hierdoor gaan veel vitamines, mineralen en enzymen verloren.

Kan honing bederven?

Wanneer je natuurlijke honing hebt gekocht, dan kun je er namelijk van uitgaan dat de honing onbeperkt houdbaar is. Het maakt daarbij niet uit welk soort natuurlijke honing je hebt gekocht. Dat honing niet kan bederven komt doordat de bijen middels ventilatie het water in de  honing terugbrengt tot minder dan 20%. Door het lage waterpercentage kunnen bacteriën lastig de honing aantasten en gist deze niet snel. Zo komen er geen schadelijke stoffen in de honing en kun je deze gewoon blijven eten zonder er ziek van te worden. In enkele gevallen, veelal door het niet goed bewaren van honing, kan de honing wel bederven. Dit merk je alleen al snel door een schuimlaag op de honing en een onaangename geur. 

 

Hoe houdt je honing het langst lekker?

Honing wordt het meest aangetast door lucht en bacteriën. Met de volgende tips zorg je dat deze invloeden tot een minimum worden beperkt en jouw honing het langst lekker blijft:

  • Bewaar de honing op een koele plek: bij hoge temperaturen neemt het gistingsproces toe waardoor de honing dikker wordt. Kamertemperatuur is hier eigenlijk iets te warm voor en daarom is een temperatuur van 12° Celcius perfect. In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren.

  • Bewaar de honing in een donkere ruimte: Ook temperatuurschommelingen zorgen voor kristallisatie waardoor een vaste plek in een donkere ruimte voor jouw honing aan te raden is. Een keuken- of voorraadkastje is dus een mooie plek om de honing in te bewaren.

  • Vermijd zuurstof: zuurstof trekt vocht aan waardoor de honing kan bederven en het smaak verliest. Sluit de honing daarom altijd goed af na gebruik. 

  • Gebruik schoon bestek: honing trekt niet snel bacteriën aan, maar etensresten en ander vuil kan door vies bestek makkelijk in de honing komen. Waar de honing niet direct bederft, kunnen deze resten wel gaan bederven en de honing een onaangename smaak meegeven. Met schoon bestek verminder je deze kans tot een minimum.